Verhuizen naar een woonzorgcentrum ? Sinds de coronacrisis spreekt dit vooruitzicht nog minder 65-plussers aan, zo blijkt uit een bevraging van verzekeringsgroep AXA partners. Meer dan negen op de tien 65-plussers die thuis of bij familie wonen, willen daar liefst zo lang mogelijk blijven.

Bij 7 op de 10 ondervraagden roept het beeld van een mogelijke verhuis naar een woonzorgcentrum weerstand op. 4 op de 10 zien zichzelf pas na hun 86ste hun intrek nemen in het rusthuis, of zelfs nooit. Gevraagd naar de redenen waarom ze liever niet zouden verhuizen, zijn het gebrek aan privacy (94%) en de zucht naar onafhankelijkheid (92%) de topantwoorden.

Tegelijk maken 8 op de 10 65-plussers zich weleens zorgen over de haalbaarheid van lang thuis wonen. Hun kinderen zijn minstens even bezorgd over de veiligheid, mogelijke vereenzaming en het algemeen welzijn van hun ouders. De 65-plussers zelf geloven wel dat ze het thuis langer zullen volhouden dan de vorige generatie. “68% van de 65-plussers, die nog thuis wonen, geloven dat ze daar mits een paar ergonomische aanpassingen nog zeer lang kunnen blijven. 57% rekent hiervoor op technologie. En kleine aanpassingen kunnen effectief al snel enorm veel obstakels wegnemen”, zegt Guy Serdobbel, CMO bij AXA Partners. “Denk maar aan preventieve aanpassingen in de slaapkamer en de badkamer, hulp via een klusjesdienst, een huishoudhulp of een armband met valdetectie”.